Dziewczynka ze smakiem zajada brokuła
Ewelina Sochacka

Obserwowanie, jak ktoś je warzywa z niesmakiem, sprawia, że sami tracimy na nie ochotę

W nowym badaniu naukowcy z Wielkiej Brytanii sprawdzili, czy obserwacja wyrazu twarzy innych osób podczas jedzenia warzyw wpływa na chęć do spożycia takiej samej potrawy. Wyniki eksperymentu były zaskakujące.

  1. Jedzenie warzyw można łatwo obrzydzić
  2. Czy pozytywny wyraz twarzy u jedzących brokuły zachęcił uczestniczki do ich spożycia?
  3. Dlaczego dzieci nie chcą jeść warzyw?
  4. W jaki sposób możesz zachęcić pociechę do jedzenia warzyw?

Jedzenie warzyw można łatwo obrzydzić

Modelowanie to przyswajanie zachowań wybranej osoby poprzez jej obserwowanie. Dotyczy to wielu sfer życia, w tym także zachowań żywieniowych. Psychologowie z Uniwersytetu w Aston w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badanie, w trakcie którego analizowali, jak wyrazy twarzy osób jedzących warzywa wpływają na zachowania i upodobania żywieniowe obserwatorów. Odkryli, że wyrażanie wstrętu do spożywania brokułów wywołuje u nich niechęć, a nawet obrzydzenie.

W eksperymencie wzięło udział 205 młodych kobiet, które losowo przydzielono do oglądania filmu przedstawiającego nieznane im dorosłe osoby jedzące surowe brokuły z pozytywnym, negatywnym lub neutralnym wyrazem twarzy. Uczeni sprawdzali, czy zmieniło to w jakiś sposób chęć badanych do spożycia brokułów, a także ogórków (drugie warzywo wybrano ze względu na podobny kolor i wartość energetyczną oraz możliwość podawania go w postaci surowej). Uczestniczki oceniały, jak bardzo chcą zjeść każdy produkt w 10-punktowej skali. Wyniki wyraźnie pokazały, że awersja w trakcie spożycia warzyw widoczna u osób na filmie powoduje obrzydzenie u ochotniczek.

Czy pozytywny wyraz twarzy u jedzących brokuły zachęcił uczestniczki do ich spożycia?

Poprzednie badania pokazywały, że istnieje większe prawdopodobieństwo naśladowania zachowań, jeśli obserwuje się pozytywne konsekwencje, niż kiedy sytuacja jest odwrotna. Tymczasem w badaniu naukowców z Uniwersytetu w Aston nie dostrzeżono takiej korelacji. Wbrew hipotezom oglądanie filmów, na których ktoś jadł brokuły z pozytywnym wyrazem twarzy, nie skutkowało większą chęcią na to warzywo lub jakikolwiek inny produkt spożywczy.

Autorzy badania twierdzą, że jednym z możliwych wyjaśnień może być to, że uśmiechanie się podczas jedzenia odbierane jest jako nietypowy, nieszczery wyraz sympatii do danego pokarmu. Podkreślają przy tym, że w dalszym ciągu pozostaje wiele niewiadomych w kwestii upodobań do określonego jedzenia.

Powiązane produkty

Dlaczego dzieci nie chcą jeść warzyw?

Choć zespół badaczy z Wielkiej Brytanii skupił się na osobach dorosłych, to biorąc pod uwagę siłę negatywnego wyrazu twarzy w trakcie jedzenia oraz fakt, że dzieci są zazwyczaj mniej skłonne do próbowania warzyw, odkrycia te mogą dotyczyć również najmłodszych. Niechęć maluchów do spożywania określonych produktów może mieć wiele przyczyn związanych zarówno z fizycznymi, jak i psychologicznymi aspektami. Przede wszystkim dzieci mają więcej kubków smakowych niż dorośli, dlatego są bardziej wrażliwe na pewne smaki – niektóre warzywa mogą być dla nich zbyt gorzkie, cierpkie lub mogą mieć nieprzyjemną teksturę.

Trzeba też pamiętać, że tzw. wybiórczość pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju dziecka, a jej nasilenie obserwuje się zazwyczaj między 2. a 6. rokiem życia. Nie oznacza to jednak, że nie należy namawiać maluchów do próbowania nowych potraw.

W jaki sposób możesz zachęcić pociechę do jedzenia warzyw?

  • Pamiętaj, że według najnowszych badań jeśli dziecko widzi, jak rodzic okazuje obrzydzenie podczas jedzenia warzyw, może mieć to negatywne konsekwencje dla próbowania przez nie nowych smaków.
  • Staraj się być kreatywny/-a w kuchni, nadawaj potrawom atrakcyjny kształt (np. ułóż warzywa w taki sposób, żeby stworzyły ludzika bądź ulubionego przez malca zwierzaka), serwuj potrawy w niecodzienny sposób.
  • Włącz dziecko w proces gotowania – maluchy są bardziej skłonne do próbowania jedzenia, które same przygotowały.
  • Jedzcie posiłki wspólnie, przy stole. Celebrujcie te chwile.
  • Nie wywieraj presji na dziecku, nie zmuszaj do jedzenia. Staraj się, aby jedzenie było przyjemnością, a nie obowiązkiem.
  • Zachęcaj dziecko do eksperymentowania ze smakami. Organizujcie degustacje różnych warzyw i wybierzcie te najsmaczniejsze.
  1. K. L. Edwards, Exposure to models’ negative facial expressions whilst eating a vegetable decreases women’s liking of the modelled vegetable, but not their desire to eat, „Frontiers in Psychology” 2024, nr 14.
  2. B. Jabłonowska-Lietz, Neofobia żywieniowa – zaburzenie czy etap w rozwoju dziecka?, [online] https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/neofobia-zywieniowa-zaburzenie-czy-etap-w-rozwoju-dziecka [dostęp:] 22.01.2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zamiłowanie do głośnych samochodów to cecha psychopatów – twierdzą naukowcy

    Upalna, letnia noc. Okna domów i mieszkań szeroko otwarte w nadziei na złapanie chłodniejszego podmuchu powietrza. Wieczorną ciszę przeszywa nagły, trudny do zlokalizowania wystrzał z rury wydechowej. Zaraz po nim dają się słyszeć pisk opon i przeraźliwie głośny warkot silnika. Policyjny pościg? Nic z tych rzeczy. To zyskująca coraz większą popularność rozrywka młodych mężczyzn – szpanowanie autami ze zmodyfikowanymi tłumikami. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario właśnie odkryli zależność między zamiłowaniem do głośnych samochodów a skłonnościami psychopatycznymi i socjopatycznymi. Wyniki badania opublikowano na łamach „Current Issues in Personality Psychology”.

  • Kleszcze giganty są już w Niemczech. Wkrótce dotrą do Polski. Jak się przed nimi chronić?

    Egzotyczne kleszcze pojawiły się w Niemczech i na Węgrzech, o czym głośno informowali naukowcy już w zeszłym roku. Jest to gatunek niebezpieczny dla człowieka. Według specjalistów kleszcze giganty pojawią się też w Polsce. Czy można się przed nimi chronić?

  • Zakażenie HIV po zabiegu kosmetycznym. Potwierdzono pierwsze przypadki

    Trzy kobiety, u których wykryto wirus HIV po poddaniu się zabiegom liftingującym, uważane są za pierwsze udokumentowane przypadki rozprzestrzenienia się ludzkiego wirusa niedoboru odporności poprzez iniekcje kosmetyczne – poinformowało Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

  • W mleku modyfikowanym dla niemowląt Bebilon wykryto bakterie – ostrzega GIS

    Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje – w jednej partii mleka modyfikowanego Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź szczegóły i dowiedz się, czy zakażenie L. monocytogenes może być niebezpieczne.

  • AstraZeneca wycofuje szczepionkę na COVID-19

    Brytyjsko-szwedzki koncern medyczny AstraZeneca ogłosił wycofanie z globalnego rynku produkowanej przez siebie szczepionki. Jako pierwszy o sprawie poinformował brytyjski dziennik „The Telegraph”. Teraz przedstawiciele farmaceutycznego giganta podali powody tej zaskakującej decyzji.

  • Samobójstwo jest najczęstszą przyczyną śmierci nastolatków w Polsce – szokujące dane

    Ponad 600 tysięcy niepełnoletnich Polaków (czyli ok. 10% tej grupy) cierpi na zaburzenia psychiczne. Statystyki mówią, że na skutek pandemii COVID-19 troje na czworo dzieci zgłaszało, że gorzej niż dotychczas radzą sobie z emocjami, a około 14% polskich uczniów wymagało interwencji związanej z ich funkcjonowaniem psychicznym. Wszystko to przełożyło się na aż 2139 prób samobójczych podjętych przez polskie dzieci w 2023 roku.

  • Nowy szczep koronawirusa – co wiemy o FLiRT?

    SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, w dalszym ciągu mutuje, a jego najnowszy szczep o nazwie FLiRT rozprzestrzenia się właśnie w Stanach Zjednoczonych (według specjalistów podwariant KP.2 odpowiada obecnie za 25% wszystkich zakażeń w USA) i dociera do Europy. Jakie daje objawy?

  • Smog zwiększa ryzyko zawału serca u kobiet – nowe badanie polskich naukowców

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przez 9 lat prowadzili obserwacje dotyczące związku zanieczyszczeń powietrza w kilku województwach na wschodzie Polski z występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że tzw. polski smog zwiększa ryzyko zawału serca i udaru, szczególnie w przypadku kobiet w młodym i średnim wieku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij