Młoda kobeta zajada się posiłkiem skomponowanym z diety roślinnej
Ewelina Sochacka

Czy dieta roślinna zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19?

Naukowcy od dawna badają związki między dietą a różnymi chorobami zakaźnymi, nie dziwi więc fakt, że zainteresowali się wpływem sposobu odżywiania na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wcześniejsze badania potwierdziły na przykład hipotezę, że czynniki żywieniowe mogą wpływać na różne aspekty układu odpornościowego, a tym samym na podatność na infekcje. Teraz badacze z Brazylii zbadali, czy dieta roślinna może obniżać ryzyko zakażenia koronawirusem. Do jakich wniosków doszli?

  1. Dieta wegetariańska a COVID-19 – badanie
  2. Jakie wnioski płyną z badania?
  3. Rodzaje diet roślinnych

Dieta wegetariańska a COVID-19 – badanie

Ponad 30% wszystkich ofiar koronawirusa SARS-CoV-2 to Europejczycy. Z kolei najniższą śmiertelność z jego powodu odnotowano w Japonii oraz w Afryce Subsaharyjskiej. Choć populacje te różnią się znacznie pod wieloma względami, to – jak zauważają naukowcy – mają podobne nawyki żywieniowe. Podstawą ich diety są bowiem produkty roślinne, spożywa się tam stosunkowo niewiele żywności pochodzenia zwierzęcego, z dużą ilością tłuszczów nasyconych i żywności przetworzonej. Fakt ten zainteresował badaczy z Universidade de Sao Paulo w Brazylii, postanowili oni zbadać, czy stosowanie diety roślinnej można powiązać z niższym ryzykiem zakażenia COVID-19.

Badanie obserwacyjne opublikowane w czasopiśmie „BMJ Nutrition Prevention & Health” wykazało, że dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego wiąże się z o 39% niższym ryzykiem zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. W badaniu wzięły udział 702 osoby, spośród których 424 nie miało żadnych ograniczeń w diecie (jadło różnorodnie: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, tłuszcze), a w menu pozostałych 278 osób przeważały potrawy roślinne. Z tej drugiej grupy wyłoniono dodatkowo podgrupę wegetariańską i wegańską oraz fleksitariańską. Uczestników porównano pod względem częstości występowania, ciężkości i czasu trwania infekcji koronawirusowej.

Jakie wnioski płyną z badania?

Brazylijscy naukowcy odkryli, że u osób spożywających produkty odzwierzęce wskaźnik zapadalności na COVID-19 był wyższy w porównaniu z grupami stosującymi dietę z przewagą żywności pochodzenia roślinnego. W pierwszej grupie częściej zgłaszano też infekcję od umiarkowanej do ciężkiej. Nie było natomiast większych różnic pomiędzy grupami pod względem czasu trwania i nasilenia objawów.

Warto jednak zaznaczyć, że badanie miało charakter obserwacyjny, małą liczebność próby i nie dowodzi związku przyczynowego. Wobec tego nie można uznać diety wegetariańskiej, wegańskiej bądź fleksitariańskiej za skuteczną profilaktykę przeciwko COVID-19.

Badacze otwarcie przyznają się do ograniczeń swoich badań i widzą potrzebę rozszerzenia tych analiz na różne populacje oraz uwzględnienia różnych stylów odżywiania opartych na roślinach.

Powiązane produkty

Rodzaje diet roślinnych

Istnieje wiele modeli żywieniowych opartych na produktach roślinnych, które wykluczają z menu produkty zwierzęce (całkowicie lub częściowo). Wśród tych najczęściej stosowanych znajduje się:

  • weganizm – weganie unikają wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, a wielu wegan decyduje się też na eliminację miodu ze swojego jadłospisu;
  • laktowegetarianizm – wyłączenie z diety mięsa i jaj, pozostawienie produktów mlecznych;
  • owowegetarianizm – rezygnacja z produktów odzwierzęcych z wyjątkiem jaj;
  • pescowegetarianizm – w menu znajdują się produkty roślinne oraz ryby;
  • raw vegan (witarianizm) – to rodzaj diety, w której spożywa się produkty roślinne niepoddane obróbce termicznej (niepodgrzewane do temperatury wyższej niż 42 stopnie Celsjusza);
  • fleksitarianizm – ograniczenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz żywności roślinnej.
  1. J. C. Acosta-Navarro i in., Vegetarian and plant-based diets associated with lower incidence of COVID-19, „BMJ Nutrition Prevention & Health” 2024, doi:10.1136/bmjnph-2023-000629 [dostęp:] 18.01.2024.
  2. T. Vu i in., Dietary Behaviors and Incident COVID-19 in the UK Biobank, „Nutrients” 2021, nr 13(6).

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij