Seitan – wartości odżywcze i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Maria Brzegowy

Seitan – wartości odżywcze i zastosowanie. Czy jest zdrowy?

Seitan od wieków stanowi jeden z wegańskich zamienników mięsa. Czym właściwie jest seitan? Jakie posiada wartości odżywcze i jak smakuje? Czy pozwala w pełni zastąpić białko zwierzęce? Sprawdźmy! 

  1. Seitan – czym jest, jak powstaje?
  2. Seitan – wartości odżywcze i kalorie
  3. Seitan – gdzie można kupić i jak go przechowywać? Jak go jeść? 
  4. Przepis na seitan, czyli jak go zrobić w domu? 
  5. Seitan – czy jest zdrowy? 

Seitan – czym jest, jak powstaje?

Seitan to nic innego jak gluten pszenny wzbogacony o dodatek przypraw. Stanowi jedną z tradycyjnych potraw spożywanych m.in. w Chinach, Korei, Japonii, Rosji i na Środkowym Wschodzie. Wiąże się go również z dietą Mormonów, Buddystów i Adwentystów Dnia Siódmego. 

Seitan otrzymuje się poprzez rozdrobnienie i dwukrotne gotowanie w bulionie surowego glutenu wytworzonego przy wypłukiwaniu skrobi z mąki pszennej. Ciasto uzyskane w ten sposób charakteryzuje się gumowatą i mocną strukturą. Przed spożyciem poddaje się je najczęściej procesowi smażenia w głębokim oleju, jak również pieczeniu albo gotowaniu. 

Seitan – wartości odżywcze i kalorie

Ze względu na swoją teksturę seitan nazywany jest często pszennym mięsem. Prócz tego, że stanowi dobre źródło białka, zawiera również znikome ilości żelaza, witamin z grupy B i niewielkie ilości tłuszczu oraz węglowodanów. Wartość odżywcza seitanu naturalnego wynosi około 130–150 kcal w 100 g produktu lub więcej w zależności od tego, w jaki sposób został przygotowany.  

Powiązane produkty

Seitan – gdzie można kupić i jak go przechowywać? Jak go jeść? 

Seitan nie należy do produktów, które często goszczą na naszych talerzach, stąd też jest trudniej dostępny w zwykłych sklepach. Najlepiej szukać go w sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością, jak również w sklepach internetowych oferujących żywność wegańską.  

Należy pamiętać, aby produkty wybierać w sprawdzonych miejscach, szczególnie wtedy, gdy kupuje się je przez Internet. Gotowy seitan przechowuje się zgodnie ze wskazaniami na ulotce, zwykle w temperaturze ok. 2–8°C. W szczelnym pojemniku można chłodzić go w lodówce przez okres do około 2 tygodni. „Pszenne mięso” łatwo się też mrozi.  

Seitan spożywa się pod wieloma postaciami. Kawałek świeżego „mięsa” należy dobrze doprawić, a następnie podsmażyć lub podpiec. Produkt ten idealnie sprawdzi się również w formie kotletów, burgerów, sznycli, plastrów na kanapki czy wegetariańskich kiełbasek. 

Przepis na seitan, czyli jak go zrobić w domu? 

Seitan można kupić w sklepie, ale i też w łatwy sposób samodzielnie przygotować w domu. Do zrobienia domowego seitanu potrzebne będzie około 0,5 litra wody oraz 1 kg mąki pszennej. Do mąki stopniowo dolewa się wodę i ugniata powstałą masę tak, aby wyrobić ciasto. Kulę należy odstawić na około 20 minut, po czym pod strumieniem bieżącej wody dalej wyrabiać – aż do momentu uzyskania żółtego koloru (po około 45 minutach). Po tym czasie otrzymany gluten pszeniczny gotuje się w bulionie.

Bardzo duże znaczenie w kontekście smaku gotowego wyrobu ma przygotowywana marynata, która może składać się z wielu przypraw, w tym między innymi z: sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, mielonych papryczek itd. Seitan marynuje się po schłodzeniu, a następnie smaży albo piecze.  

Seitan – czy jest zdrowy? 

Jak już wyżej wspomniano, seitan to nic innego jak gluten pszeniczny. W związku z tym osoby z celiakią, nietolerancją glutenu lub nadwrażliwością na gluten nie powinny po niego sięgać. Nie będzie też zalecany u osób pozostających na diecie bezglutenowej z innych powodów. Ponieważ produkt ten nie odznacza się zbyt dużą wartością odżywczą pod względem obecności witamin czy składników mineralnych, nie będzie też rekomendowany jako codzienny, wegański zamiennik innych produktów bogatych w białko (takich jak nasiona roślin strączkowych i ich przetwory – hummus, tofu itp). Seitan spożywa się też najczęściej w formie smażonej, co również nie należy do pożądanych elementów zdrowej diety.  

  1. M. Hoffmann, H. Jędrzejczyk, Nowe analogi mięsa, „Postępy techniki przetwórstwa spożywczego”, nr 1 2010. 
  2. P. Maľa i in., Organoleptic evaluation of poultry meat products with wheat protein – seitan, coloured by Microbial Natural Pigment, „Biological and Environmental Sciences”, nr 5 (1) 2010. 
  3. L. McGuine, Essential Summer Seitan, „vrg.org” [online] https://www.vrg.org/journal/vj2019issue2/2019_issue2_summer_seitan.php, [dostęp:] 10.06.2021. 
  4. K. V. Wong, Seitan and Gluten in Soba Noodles, „Juniper Online Journal of Public Health”, nr 1 (4) 2017. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czym jest weganizm? Co jedzą weganie?

    W tegorocznym raporcie platformy internetowej U.S. News & World Report, dotyczącym najlepszych diet na świecie, dieta wegańska zajęła 16 miejsce. To ani źle, ani nie dobrze. Dlaczego? Jak każda dieta eliminacyjna może zostać poprowadzona właściwie, przynosząc szereg korzyści dla naszego zdrowia. Jeśli jednak potraktujemy ją po macoszemu, będzie równie szkodliwa co „tradycyjny” model żywienia oparty o produkty mięsne i wysoko przetworzoną żywność spożywaną każdego dnia.

  • Peganizm – na czym polega dieta pegańska?

    Dr Mark Hyman jest twórcą pegańskiego modelu odżywiania, który łączy w sobie elementy dwóch innych diet: paleo oraz weganizmu. Na czym dokładnie polega peganizm? Jakie produkty są dozwolone, a które zabronione w tym sposobie żywienia? Sprawdź, jakie korzyści i zagrożenia płyną ze stosowania diety pegańskiej. 

  • Dieta wegetariańska – czy należy suplementować?

    W związku z wszechobecnym promowaniem zdrowego stylu życia i szczupłej sylwetki dieta wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Decydują o tym już nie tylko pobudki ideologiczne, ale przede wszystkim zdrowotne. Niestety zbyt drastyczna zmiana nawyków żywieniowych i nieodpowiednio skomponowana dieta może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

  • Białko całkowite – badanie, normy, wskazania, interpretacja wyników

    Oznaczenie poziomu białka całkowitego w osoczu lub surowicy wykonuje się przy okazji zaburzeń odżywania i gospodarki elektrolitowej, ponadto chorób układu pokarmowego i moczowego. Ilość poszczególnych białek w całkowitej puli ponad 300 różnych jego rodzajów zmienia się wraz z wiekiem, a także na skutek rozwijających się w organizmie zaburzeń, co wpływa na stężenie białka całkowitego. Jak należy się przygotować do oznaczenia białka całkowitego w organizmie, ile kosztuje badanie i czy na pobranie krwi trzeba zgłosić się na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Białko z ziemniaków tak samo jak mleko pomaga budować masę mięśniową?

    Ziemniaki zawierają tylko 1,5% białka w stosunku do tzw. świeżej masy. Można jednak utworzyć koncentrat z tego warzywa, ekstrahując z pozostałości soku ziemniaczanego. Czy jest on tak samo bogaty w aminokwasy jak mleko zwierzęce? Sprawdzili to naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht w Holandii.

  • Dieta alergika

    Dzięki postępowi diagnostycznemu odkrywamy coraz częściej, że przyczyną dolegliwości alergicznych jest spożywany pokarm czy też jego konserwanty. Na alergię pokarmową chorują nie tylko dzieci, ale również dorośli.

  • Skaza białkowa – przyczyny, objawy i leczenie alergii na białka mleka krowiego u niemowląt, dzieci i dorosłych

    Skaza białkowa to alergia (czyli zmieniona, nadmierna reakcja układu immunologicznego) na białka mleka krowiego. Najczęściej alergia na BMK występuje u niemowląt i małych dzieci, objawia się zmianami skórnymi, którym towarzyszy świąd, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty), a czasami również nieżytem nosa czy przewlekłym kaszlem. Jak wygląda postępowanie przy podejrzeniu u dziecka alergii na białko mleka krowiego? 

  • Jarmuż – wartości odżywcze, właściwości, przepisy. Dlaczego warto go jeść?

    Jarmuż to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach. Co sprawia, że warto go włączyć do swojej diety? Czy istnieją przeciwwskazania do jego spożywania? Jak go przechowywać po zakupie i przyrządzać? Dowiedz się więcej o jarmużu i wypróbuj dietetyczne przepisy z jego dodatkiem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij