Starszy mężczyzna unosi ręce w geście zadowolenia
Arkadiusz Dąbek

To kiedy jemy, wpływa na zachowania kognitywne – najnowsze badania

Styl życia, w tym rodzaj diety czy ilość aktywności fizycznej bezpośrednio wpływa na długość i jakość życia. Niedawno opublikowane badania wskazują także, że nie tylko to, co jemy, ale także jak często spożywamy posiłki, czyli kiedy jemy, wpływa na tempo rozwoju demencji starczej.

Nowe badanie wykazało, że zaspokojenie naszego dziennego zapotrzebowania na energię poprzez trzy stosunkowo podobne posiłki może być najlepszym sposobem na uniknięcie pogorszenia funkcji poznawczych (kognitywnych). Według badania pomijanie śniadania wiąże się z pogorszeniem ich stanu. Wyniki badań opublikowano w magazynie naukowym Life Metabolism.

Dlaczego musimy jeść?

Jedzenie powinno być paliwem dla organizmu. Dostarcza energii, która jest niezbędna dla niego, żeby mógł przeprowadzić niemal wszystkie procesy biochemiczne. Potrzeby energetyczne każdego człowieka są inne i zależą od szeregu czynników, takich jak płeć, wiek, masa ciała, aktywność fizyczna (lub jej brak) czy też rodzaj wykonywanej pracy. Żeby przetworzyć w ciele energię pozyskaną z pożywienia musi zajść kilka skomplikowanych, wieloetapowych procesów biochemicznych, a najważniejszy z nich to tzw. oddychanie komórkowe, na które składają się cztery kolejne mechanizmy – glikoliza, reakcja pomostowa, cykl Krebsa i reakcja łańcucha oddechowego. Wszystkie te etapy mają doprowadzić do uwolnienia energii z pokarmu. Ta energia chemiczna, która jest zawarta w związkach organicznych i magazynowana w cząsteczkach ATP, zostaje stopniowo przetwarzana na inne rodzaje energii niezbędne każdej komórce do funkcjonowania.

Jak powstał pomysł na badania?

Poprzednie badania koncentrowały się na tym, jak jakość energii, czyli żywności, którą spożywamy, może wpływać na zdrowie człowieka. Eksperci tym razem zbadali zarówno sercowo-naczyniowe, jak i metaboliczne skutki tego k i e d y jemy. Stwierdzili, że niewiele było dotychczas eksperymentów, w których przeanalizowano, w jaki sposób organizm odczuwa dobowy rozkład spożycia energii w kontekście zachowania funkcji poznawczych. Badacze postanowili sprawdzić, jak dzienny rozkład spożycia energii może wpływać na długoterminowe funkcje poznawcze i czy ma to jakikolwiek wpływ na rozwoju demencji.

Powiązane produkty

Demencja – co to jest?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 55 milionów ludzi na całym świecie cierpi na demencję, a każdego roku diagnozuje się 10 milionów nowych przypadków. Odsetek osób starszych (w skali globalnej) stale rośnie — WHO szacuje, że do 2030 r. 78 mln a w 2050 r. 139 mln osób będzie cierpiało na demencję.  Czym zatem jest demencja? Otóż definiowana jest jako wystąpienie szeregu objawów, takich jak pogorszenie sprawności umysłowej (ze szczególnym uwzględnieniem pamięci krótkotrwałej), zmiany osobowości oraz pogorszenie umiejętności związanych z samodzielnym radzeniem sobie z codziennymi obowiązkami, co określane jest mianem zaburzeń funkcji kognitywnych, inaczej poznawczych.

Jak wyglądało badanie?

Naukowcy przeanalizowali dane z badania China Healt and Nutrition Survey z lat 1997–2006. Dane dotyczyły nawyków żywnieniowych 3342 osób żyjących w Chinach. W ciągu dekady przeprowadzono cztery ankiety z tymi pacjentami. Mieli oni najmniej 55 lat, niemniej średnia wieku grupy badanej wynosiła 62 lata. Większość z nich (ponad 60%) mieszkała na terenach wiejskich, miała wykształcenie średnie lub wyższe.

Na początku badania każdy uczestnik był poddany ocenie jego diety, jak i telefonicznemu testowi poznawczemu, w którym oceniono natychmiastowe i opóźnione przywoływanie słów, liczenie wstecz oraz zręczność w odejmowaniu cyfry 7 od dostarczonych liczb. Wyniki poznawcze wahały się od 0 punktów do 27 punktów, przy czym 27 punktów reprezentowało najwyższy poziom zdrowia poznawczego.

Dzienny harmonogram posiłków a demencja – wyniki badań

Badanie wykazało, że przechylanie spożycia energii w kierunku jednego lub drugiego posiłku nie wiąże się z szybkim spadkiem jakości funkcji poznawczych, niemniej nie wpływa na nie tak korzystnie, jak dzieje się to w przypadku  diety zbilansowanej pod kątem ilości i częstości spożywanych posiłków. 

Wyniki pokazują, że spożywanie każdego z trzech równych posiłków, wiąże się z lepszymi funkcjami poznawczymi w porównaniu z innymi, mniej równomiernie rozłożonymi sposobami spożywania tzw. całkowitego spożycia energii, czyli TPEI (ang. Temporal Patterns of Energy Intake). Co więcej, udowodniono, że pomijanie śniadania wpływa na gorsze funkcje poznawcze.

  1. Chen H. i in., Temporal patterns of energy intake and cognitive function and its decline: a community-based cohort study in China, "Life Metabolism", 7, 2022

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zamiłowanie do głośnych samochodów to cecha psychopatów – twierdzą naukowcy

    Upalna, letnia noc. Okna domów i mieszkań szeroko otwarte w nadziei na złapanie chłodniejszego podmuchu powietrza. Wieczorną ciszę przeszywa nagły, trudny do zlokalizowania wystrzał z rury wydechowej. Zaraz po nim dają się słyszeć pisk opon i przeraźliwie głośny warkot silnika. Policyjny pościg? Nic z tych rzeczy. To zyskująca coraz większą popularność rozrywka młodych mężczyzn – szpanowanie autami ze zmodyfikowanymi tłumikami. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario właśnie odkryli zależność między zamiłowaniem do głośnych samochodów a skłonnościami psychopatycznymi i socjopatycznymi. Wyniki badania opublikowano na łamach „Current Issues in Personality Psychology”.

  • Kleszcze giganty są już w Niemczech. Wkrótce dotrą do Polski. Jak się przed nimi chronić?

    Egzotyczne kleszcze pojawiły się w Niemczech i na Węgrzech, o czym głośno informowali naukowcy już w zeszłym roku. Jest to gatunek niebezpieczny dla człowieka. Według specjalistów kleszcze giganty pojawią się też w Polsce. Czy można się przed nimi chronić?

  • Zakażenie HIV po zabiegu kosmetycznym. Potwierdzono pierwsze przypadki

    Trzy kobiety, u których wykryto wirus HIV po poddaniu się zabiegom liftingującym, uważane są za pierwsze udokumentowane przypadki rozprzestrzenienia się ludzkiego wirusa niedoboru odporności poprzez iniekcje kosmetyczne – poinformowało Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

  • W mleku modyfikowanym dla niemowląt Bebilon wykryto bakterie – ostrzega GIS

    Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje – w jednej partii mleka modyfikowanego Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź szczegóły i dowiedz się, czy zakażenie L. monocytogenes może być niebezpieczne.

  • AstraZeneca wycofuje szczepionkę na COVID-19

    Brytyjsko-szwedzki koncern medyczny AstraZeneca ogłosił wycofanie z globalnego rynku produkowanej przez siebie szczepionki. Jako pierwszy o sprawie poinformował brytyjski dziennik „The Telegraph”. Teraz przedstawiciele farmaceutycznego giganta podali powody tej zaskakującej decyzji.

  • Samobójstwo jest najczęstszą przyczyną śmierci nastolatków w Polsce – szokujące dane

    Ponad 600 tysięcy niepełnoletnich Polaków (czyli ok. 10% tej grupy) cierpi na zaburzenia psychiczne. Statystyki mówią, że na skutek pandemii COVID-19 troje na czworo dzieci zgłaszało, że gorzej niż dotychczas radzą sobie z emocjami, a około 14% polskich uczniów wymagało interwencji związanej z ich funkcjonowaniem psychicznym. Wszystko to przełożyło się na aż 2139 prób samobójczych podjętych przez polskie dzieci w 2023 roku.

  • Nowy szczep koronawirusa – co wiemy o FLiRT?

    SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, w dalszym ciągu mutuje, a jego najnowszy szczep o nazwie FLiRT rozprzestrzenia się właśnie w Stanach Zjednoczonych (według specjalistów podwariant KP.2 odpowiada obecnie za 25% wszystkich zakażeń w USA) i dociera do Europy. Jakie daje objawy?

  • Smog zwiększa ryzyko zawału serca u kobiet – nowe badanie polskich naukowców

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przez 9 lat prowadzili obserwacje dotyczące związku zanieczyszczeń powietrza w kilku województwach na wschodzie Polski z występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że tzw. polski smog zwiększa ryzyko zawału serca i udaru, szczególnie w przypadku kobiet w młodym i średnim wieku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij