junk food
Ewelina Sochacka

Diety bogate w tłuszcze i cukier wpływają na jakość głębokiego snu

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Uppsali (Szwecja) dotyczyło wpływu diety wysokotłuszczowej/wysokocukrowej na poszczególne fazy snu. Odkryli oni, że po spożyciu niezdrowych produktów jakość głębokiego snu u uczestników eksperymentu pogorszyła się w porównaniu do sytuacji, gdy przestrzegali oni zdrowszej diety. Chociaż długość snu i jego ogólna struktura nie różniły się istotnie między dwiema dietami, niezdrowy styl odżywiania wiązał się z obniżoną jakością głębokiego snu i zmianami w jego niektórych ważnych wzorcach.

Istnieją ograniczone dowody dotyczące wpływu niektórych pokarmów na sen, co skłoniło szwedzkich naukowców do przeprowadzenia randomizowanego badania oceniającego wpływ diety wysokotłuszczowej/wysokocukrowej na jakość snu. Wyniki eksperymentu zostały opublikowane w magazynie „Obesity”.

Jak wyglądało badanie?

Grupa 15 zdrowych mężczyzn wzięła udział w badaniu, w którym stosowali dwie różne diety. Zostali losowo przydzieleni do diety wysokotłuszczowej/wysokocukrowej lub niskotłuszczowej/niskocukrowej na okres jednego tygodnia. Naukowcy rejestrowali wzorce snu uczestników w warunkach laboratoryjnych, stosując metodę zwaną polisomnografią – technikę monitorowania najistotniejszych procesów, jakie zachodzą w ludzkim organizmie w czasie snu. Parametry, które wzięli pod uwagę, to czas snu, a także jego etapy i schematy.

Wykorzystanie uczenia maszynowego do analizy snu

Badanie wykazało, że czas snu nie różnił się znacząco między dwiema dietami, co zmierzono zarówno za pomocą aktygrafii – metody monitorowania snu za pomocą urządzenia, które jest przeznaczone do samodzielnego noszenia przez pacjenta – jak i polisomnografii.

Porównując dwie różne diety, naukowcy odkryli, że struktura snu (fazy snu, jak np. sen płytki czy głęboki) pozostała podobna po tygodniu stosowania każdej z nich. Kiedy jednak porównali dietę bogatą w tłuszcz i cukier z dietą o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, zauważyli, że „dieta śmieciowa” była powiązana z niższymi poziomami niektórych cech snu podczas fazy głębokiej. Opisując to naukowym żargonem, cechy te obejmowały: moc delta, która jest miarą wolnych fal mózgowych, stosunek fal delta do fal beta oraz amplitudę wolnych fal. Wszystkie te zmiany sugerowały, że jakość głębokiego snu była obniżona na diecie wysokotłuszczowej i wysokocukrowej.

Dowiedz się więcej, jak poradzić sobie w sytuacji, kiedy masz problemy z zasypianiem, i sprawdź porady naszego eksperta 

Faktem jest, że zły sen niekorzystnie wpływa na parametry hormonalne i metaboliczne organizmu oraz zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała i chorób metabolicznych. Jednocześnie przyrost masy ciała zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń snu takich jak bezdech senny. W badaniu zwrócono uwagę przede wszystkim na zaburzenie jakości snu w fazie głębokiej, czyli w fazie NREM (ang. Non-Rapid Eye Movement). Podczas NREM organizm przechodzi głęboką regenerację – mięśnie są rozluźnione, ciśnienie krwi spada, zwalnia oddech i ruchy perystaltyczne jelit, spowolnieniu ulega rytm serca, nerki wolniej filtrują, co skutkuje zmniejszoną produkcją moczu – po prostu odpoczywamy. Zaburzenie jakości tej fazy snu może być zatem bardzo niepokojące.

Powiązane produkty

Jakie były rezultaty badania?

Naukowcy odkryli, że po spożyciu niezdrowych produktów jakość głębokiego snu u uczestników pogorszyła się w porównaniu do stanu, w którym przestrzegali zdrowszych nawyków żywieniowych.

Chociaż makroarchitektura snu nie uległa zmianie, zaobserwowane zmiany niektórych parametrów snu (mniejsza względna moc w częstotliwościach delta i niższy stosunek delta do beta) były zgodne z mniej regenerującym stanem snu, co można zaobserwować, np. u starszej populacji.

Na pewno należy wziąć pod uwagę ograniczenia tego badania, takie jak krótki czas obserwacji, nieliczna grupa badana, brak podziału na płeć czy grupy wiekowe. Oznacza to, że wyników tych analiz nie należy odnosić do populacji ogólnej, niemniej mogą być one wstępem do dalszych rozważań.

To dieta wpływa na sen czy sen wpływa na dietę?

Chociaż wyników tego jednego badania nie należy odnosić do całej populacji, tak nie są one bezwartościowe lub niewiarygodne. W poprzednich eksperymentach wykazano, że cukier wpływa na jakość snu, podobnie jak dieta wysokotłuszczowa. Wielu naukowców zastanawia się jednak nad tym, czy dieta wpływa na jakość snu, czy odwrotnie. Nie udało się dotychczas postawić znaku większości względem silniejszego z tych czynników. Warto jednak podkreślić, że wiele ośrodków naukowych na całym świecie wciąż próbuje rozwikłać tę zagadkę, w której udział bierze mózg, czyli najmniej poznana z części ciała.

  1. Luiz Eduardo Mateus Brandão i in., Exposure to a more unhealthy diet impacts sleep microstructure during normal sleep and recovery sleep: A randomized trial, „Obesity”, 28 (05) 2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zamiłowanie do głośnych samochodów to cecha psychopatów – twierdzą naukowcy

    Upalna, letnia noc. Okna domów i mieszkań szeroko otwarte w nadziei na złapanie chłodniejszego podmuchu powietrza. Wieczorną ciszę przeszywa nagły, trudny do zlokalizowania wystrzał z rury wydechowej. Zaraz po nim dają się słyszeć pisk opon i przeraźliwie głośny warkot silnika. Policyjny pościg? Nic z tych rzeczy. To zyskująca coraz większą popularność rozrywka młodych mężczyzn – szpanowanie autami ze zmodyfikowanymi tłumikami. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario właśnie odkryli zależność między zamiłowaniem do głośnych samochodów a skłonnościami psychopatycznymi i socjopatycznymi. Wyniki badania opublikowano na łamach „Current Issues in Personality Psychology”.

  • Kleszcze giganty są już w Niemczech. Wkrótce dotrą do Polski. Jak się przed nimi chronić?

    Egzotyczne kleszcze pojawiły się w Niemczech i na Węgrzech, o czym głośno informowali naukowcy już w zeszłym roku. Jest to gatunek niebezpieczny dla człowieka. Według specjalistów kleszcze giganty pojawią się też w Polsce. Czy można się przed nimi chronić?

  • Zakażenie HIV po zabiegu kosmetycznym. Potwierdzono pierwsze przypadki

    Trzy kobiety, u których wykryto wirus HIV po poddaniu się zabiegom liftingującym, uważane są za pierwsze udokumentowane przypadki rozprzestrzenienia się ludzkiego wirusa niedoboru odporności poprzez iniekcje kosmetyczne – poinformowało Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

  • W mleku modyfikowanym dla niemowląt Bebilon wykryto bakterie – ostrzega GIS

    Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje – w jednej partii mleka modyfikowanego Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź szczegóły i dowiedz się, czy zakażenie L. monocytogenes może być niebezpieczne.

  • AstraZeneca wycofuje szczepionkę na COVID-19

    Brytyjsko-szwedzki koncern medyczny AstraZeneca ogłosił wycofanie z globalnego rynku produkowanej przez siebie szczepionki. Jako pierwszy o sprawie poinformował brytyjski dziennik „The Telegraph”. Teraz przedstawiciele farmaceutycznego giganta podali powody tej zaskakującej decyzji.

  • Samobójstwo jest najczęstszą przyczyną śmierci nastolatków w Polsce – szokujące dane

    Ponad 600 tysięcy niepełnoletnich Polaków (czyli ok. 10% tej grupy) cierpi na zaburzenia psychiczne. Statystyki mówią, że na skutek pandemii COVID-19 troje na czworo dzieci zgłaszało, że gorzej niż dotychczas radzą sobie z emocjami, a około 14% polskich uczniów wymagało interwencji związanej z ich funkcjonowaniem psychicznym. Wszystko to przełożyło się na aż 2139 prób samobójczych podjętych przez polskie dzieci w 2023 roku.

  • Nowy szczep koronawirusa – co wiemy o FLiRT?

    SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, w dalszym ciągu mutuje, a jego najnowszy szczep o nazwie FLiRT rozprzestrzenia się właśnie w Stanach Zjednoczonych (według specjalistów podwariant KP.2 odpowiada obecnie za 25% wszystkich zakażeń w USA) i dociera do Europy. Jakie daje objawy?

  • Smog zwiększa ryzyko zawału serca u kobiet – nowe badanie polskich naukowców

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przez 9 lat prowadzili obserwacje dotyczące związku zanieczyszczeń powietrza w kilku województwach na wschodzie Polski z występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że tzw. polski smog zwiększa ryzyko zawału serca i udaru, szczególnie w przypadku kobiet w młodym i średnim wieku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij